long live!!!

Tuesday, September 14, 2010

Tanda-tanda dah dekat nak bersalin??bila nak pergi hospital???

bila tengok ticker kat atas tu, makin berdebar-debar rasanya..

syukur alhamdulillah, sempat jugak i beraya..dalam dok risau kot2 baby nak keluar awal, sempat gak i beraya sampai ke Bahau, Negeri Sembilan pada raya ke-2 yang lepas..huhuhu..

anyway, my feets dah mula swollen since raya pertama hari tu..my MIL pun cakap perut i nampak macam dah "turun"..mak cik2 hubby pulak cakap muka pun macam dah sembap n berkilat2..ooo..muka sembap n berkilat tu petanda nak bersalin gak ek??then only i know..

see pipi n hidung i yang kembang lagi berkilat itu??silau okkk!!penat touch up pun, maintain berkilat tang hidung tuh..

so, let's check apa sebenarnya tanda2 dah dekat nak bersalin..so, that we will know, when is the right time to go to the hospital..

frequent urination - sebab baby press our bladder..exactly!!sangat frequent laa sekarang ni..dulu bangun 2 kali jer malam untuk pergi toilet..but now, up to 4 times i bangun malam untuk pergi toilet..

kerap buang air besar - its true for me i guess..since masuk 3rd trimester i'm having constipation..2-3 hari baru buang sekali..but recently, asyek nak membuang jerr...huhuhu..

contraction - this is the most important sign but this contraction is not the same as Braxton Hicks.Braxton Hicks usually cause mild pain je tapi this contraction lebih sakit dari biasa, more frequent dan teratur..maybe start with every 10 minutes, lepas tu every 5 minutes pulak..and makin dekat dengan kelahiran, makin kerap laa contraction ni..the right time to go to the hospital is when the contraction occur every 5 minutes...i still kat phase Braxton Hicks kot..

back pain - bahagian bawah, dekat pinggang and more painful..sakit pinggang ni i dah rasa dari awal mengandung lagi kot..makin sakit, pun yer jugak..

pecah ketuban - colourless and non-smelly vaginal fluid..biasanya akan keluar dengan banyak..kalau pecah ketuban ni, sila laa pergi hospital cepat2 yer..sebab from what i read, bila air ketuban dah pecah, tapi baby x keluar cepat2, akan ada risiko jangkitan kuman to our baby..

bloody show - vaginal fluid yang bercampur dengan darah..its actually mucous flux that prevent foreign matters enter our vagina..once its broken, baby is now ready to engage..so, HURRY!!!TIME FOR HOSPITAL!!

4 comments:

Peri PiA said...

owh,saya berdebar utk kamu ;)

deena awanis said...

hehehe..time kaseh pia..berdebar2 giler nih..

Mrs Nageb said...

sangat dup dap dup dap kan dear :)

deena awanis said...

sanggaaattttt!!